Politika Metni Pdf Versiyonu :
- Konu: Kampüs dahilinde kağıt ve plastik tüketiminin; enerji tüketiminin; su tüketiminin azaltılması ile sürdürülebilir ulaşım ve sürdürülebilir çevre politikaları
- Sürdürülebilir Kampüs hedefinden hareketle; Talloires Deklarasyonu (1990), Kyoto Protokolü (2005) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geliştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (2016) gözeterek, yaşam kalitesi yüksek, çevre dostu kampüs oluşturmak ve bu konuda topluma örnek olmak adına önderlik yaparak sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla; kağıt/plastik, su ve enerji tüketiminin azaltılması ile sürdürülebilir ulaşım ve sürdürülebilir çevreye ait politikalarımızı kamuoyuna duyururuz.
- Aşağıda belirtilen maddelerin her biri Üniversitede uygulanacak bir azaltma/geri dönüşüm/yenilenebilir/sürdürülebilir programı belirtmektedir.
- Kağıt, köpük / plastik / alüminyum tek kullanımlık ürünler ve plastik çantaların Kampüs içinde tüketiminin sonlandırılmasına yönelik politika
- Madde – (1) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kampüsü içindeki kantin, restoran ve büfelerde çevre dostu olmayan, kullanım ömrü kısa köpük /plastik/alüminyum tabak, çatal, kaşık, bıçak gibi tek kullanımlık ürünler kullanılamaz ve satışı yapılamaz (Salgın hastalık gibi zorunlu haller dışında).
- Madde – (2) Çevreye ve insan sağlığına zararı olmayan kapların kullanılması için üniversite personeli ve öğrencilerine bilgilendirici ve teşvik edici eğitim verilir.
- Madde – (3) Her birim, çalışanlarını ve öğrencilerini kendi yeniden kullanılabilir termos bardak ve saklama kaplarını ve bez çantalarını kullanmaları için teşvik eder.
- Madde – (4) Yazışmalar “Elektronik Belge Yönetim Sistemi” üzerinden yapılır ve resmi olmayan yazışmaların ya da belgelerin çıktılarında çift taraflı çıktı alınır.
- Madde – (5) Öğrenciler ile paylaşılacak ders dokümanları Üniversitemizin Ders Yönetim Sistemi veya diğer çevrimiçi yöntemler ile paylaşılır. Öğrencilerin minimum çıktı alma ihtiyacı duyacağı şekilde dersler işlenir.
- Madde – (6) Üniversite içinde yapılacak toplantılarda, tek kullanımlık pet şişeler yerine, yeniden kullanılabilir ve doldurulabilir ürünler ile yiyecek, içecek servisi yapılır(Salgın hastalık gibi zorunlu haller dışında).
- Enerji tüketiminin azaltılması ve enerji ihtiyaçlarının yenilenebilir kaynaklarla sağlanmasına dair politika
- Madde – (1) Kullanılmadıkları durumda ofis bilgisayarları, yazıcı tarayıcı gibi ofis ekipmanları, aydınlatma ve iklimlendirme cihazları kapalı tutulur.
- Madde – (2) Uyumlu tüm cihazların güç yönetimi özellikleri etkinleştirilir.
- Madde – (3) Bina inşası ve işletmesinde uluslararası enerji verimliliği standartlarına uyulur.
- Madde – (4) Yeni binaların tasarımı enerji bağlamında yaşam döngüsü değerlendirmesini içerir.
- Madde – (5) Yeni binaların tasarımında enerji ölçme ve izleme sistemleri yer alır.
- Madde – (6) Bütçe ve zaman kısıtlarının el verdiği ölçüde bina ve mekanik sistemlerin enerji ihtiyaçları kampüs içi üretimden sağlanır.
- Madde – (7) Kampüs içi enerji ihtiyacının giderilmesinde; güneş (termal ve fotovoltaik), rüzgâr, biyokütle gibi alternatif kaynaklardan ve kojenerasyon, enerji geri kazanımı gibi yöntemlerden faydalanılır.
- Madde – (8) Bütçe ve zaman kısıtlarının el verdiği ölçüde kampüs içi aydınlatma elemanları enerji verimli teknolojilerle yenilenir.
- Madde – (9) Aydınlatma seviyeleri uluslararası standartlarca belirlenmiş asgari konfor seviyesi koşulunu sağlar.
- Su tüketiminin azaltılması ve su ihtiyaçlarının yenilenebilir kaynaklarla sağlanmasına dair politika
- Madde – (1) Su tesisatlarının düzenli bakımları yapılarak kaçakların tespiti ve onarımı sağlanır.
- Madde – (2) Gri su sistemlerinden faydalanarak kampüs içi su tüketiminde su tasarrufu sağlamak için gerekli çalışmalar yapılır
- Madde – (3) Su sarfiyatını azaltacak muslukların kullanılması ve tercih edilmesi için gerekli çalışmalar yapılır.
- Sürdürülebilir ulaşımın sağlanmasına yönelik politika
- Madde – (1) Kampüs içindeki trafik işleyişi yaya önceliklidir. Yaya yollarının ve kaldırımların güvenli, konforlu ve engelli dostu olması yönünde gerekli iyileştirme çalışmaları yapılır.
- Madde – (2) Bisiklet ve diğer sıfır emisyonlu araçların kampüs içindeki kullanımının yaygınlaştırılması için gerekli altyapı iyileştirmeleri gerçekleştirilir.
- Madde – (3) Kampüs içindeki özel araçlar için uygulanan park yerini kısıtlamak ve sınırlamak amacıyla fiziki düzenlemelerin yapılması yönünde gerekli çalışmalar yapılır.
- Madde – (4) Üniversite personeli ve öğrencilerine yönelik sürdürülebilir ulaşım ile ilgili olarak bilgilendirici ve teşvik edici etkinlik düzenlenir.
- Madde – (5) Kampüsteki özel araç kullanımını azaltmaya yönelik etkin önlemler belirlenir ve uygulanır.
- Madde – (6) Kampüsteki toplu taşımayı geliştirmeye yönelik olarak paydaş kuruluşlarla işbirliği yapılır ve toplu taşıma hizmet kalitesinin kampüs için arttırılması sağlanır.